Härs och tvärs

Otavalo

Publicerad 2014-12-06 23:11:03 i equador, resa,

Otavalo är en stad ca 160km norr(?) om Quito. Staden som har ca 90 000 invånare är känd främst för sina vävda textilier och sin lördagsmarknad. Utanför Otavalo finns även byar där befolkningen specialicerat sej på läderarbeten och träsniderier. Turismen är den främsta inkomstkällan, men trots influenserna utifrån håller otavaloborna fortfarande hårt på sitt (indian)ursprung och klär sej därefter, dvs. i vackra traditionella kläder (gäller i synnerhet kvinnorna).

Det var inte lördag när vi var i stan, men eftersom det arrangeras textilmarknad veckans alla dagar hann vi mycket väl se oss mätta på färggrannt hantverk.

Förutom textilmarknaden besökte vi även den marknad där det säljs livsmedel såsom kött, frukt och kryddor, men även andra hushållsatiraljer. Besöket var synnerligen rent av allmänbildande eftersom det hemma hos oss knappt säljs annan inälvsmat än lever numera. Åsynen av hönsklor- och -huvuden, kohjärta, -mage, och -tarm samt annat av obekant ursprung var riktigt intressant
På marknaden avnjöt undertecknad den hittills billigaste lunchen; soppa på en stor bit höna, en stor potatis och korianderkryddad buljong. Nam för 1 dollar. Middagen kostade någon timme senare dubbelt upp! Även middagen avnjöts bland lokalbefolkningen sittandes på en trappa invid ett torg med potatis, nötkött och sallad på tallriken. Passade vid middagen även på att smaka kotarm. Gott men en aning segt, lite som bläckfisk i konsistensen (om någon undrar). De i olja och salt stekta skalbaggarna som säljs såväl på marknaden som längs gatorna som snacks har jag tills vidare avböjt.
 
 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mitt namn är Mona och jag är äntligen på väg. Bloggen "Härs och tvärs" har uppkommit på allmänhetens begäran och kommer att till en början bygga på intryck, reflektioner, upplevelser, fakta och bilder från min resa i Chile, Ecuador, Peru, Bolivia, Argentina, Paraguay och Brasilien.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela