Härs och tvärs

Vilse i Lima

Publicerad 2014-12-16 17:43:21 i peru, resa,

Luciadagen tillbringade vi (med sång men utan Lucia) i Lima. Eftersom vi var aningen sena i starten blev det ingen guidad stadsrundtur utan vi gav oss på egen hand ut för att uppsöka en indanmarknad. Men… någon indianmarknad hittade vi inte under förmiddagen utan vi hamnade på ett område där man av utbudet att dömma specialiserat på bilreparationer och tillhörande reservdelar. Kan inte påminna mej att jag någonsin skulle ha sett så många avgassystem… Men, efter att en hjälpsam farbror tre gånger uppmanat oss att lämna området eftersom vi genom vår närvaro där utsatte oss för fara bestämde vi oss relativt snabbt för söka upp en taxi som gick med på att köra oss in till Plaza de Armas och gamla stan. Efter att kort ha beundrat byggnaderna (och de bisarra juldekorationerna) runt Plaza de Armas  tog vi sikte på katedralen San Fransisco och dess katakomber. Såväl i som under katedralen var fotografering så det finns inte något bildmaterial från den utfärden. I min kamera bör väl tilläggas.

Efter ännu en lunch bestående av fisk och skaldjur sökte vi upp den lokala matmarknaden för att ännu en gång få förundras över utbudet. Innan returen till vårt hotell tänkte vi gå på museum (om inkvisationen), men eftersom man kom in endast med guide och den enda återstående guidade turen för dagen var på spanska (och jag inte åtog mej uppdraget att agera simultantolk) la vi ner och gav oss ut på taxijakt. På vägen till hotellet i Miraflores såg vi plötsligt den indianmarknad vi började dagen med att söka. Så det blev att sluta där vi hade tänkt börja. Därmed fick vi även förklaringen till varför vi hamnade helt fel på förmiddagen. På ett relativt litet område finns det både en gata och en esplanad med samma namn.

Middagen i Lima intogs på en fisk- och skaldjursrestaurang och kommer inte att glömmas i första taget. För maten, i mitt fall grillad tonfisk med kokos-sås, sparris och champinjoner, var himmelskt god och servicen toppklass.

Från Lima drog vi vidare till Paracas som är en kuststad där även ett och annat kryssnigsfartyg stannar till.  Väl framme var vi ett gäng som snörde på oss joggingskorna och sprang en runda. Hade då själv äntligen någorlunda återhämtat mej från crossfit-passet som vi drog i början av veckan. Hade redan börjat hävda att det inte var frågan om idrottsvärk utan idrottsskada, eftersom jag efter nämnda crossfit bar med mej ett par i det närmaste obrukbara armar i tre dagar!

Just innan väckning i Paracas.
 
Från Paracas utgår båtarna till Ballestas öarna (Islas Ballestas) dit även vi gjorde de hattprydda kryssningsresenärerna sällskap på måndagsmogonen. Vi åkte ut med speedboat för att under ett par timmar få se delfiner, pelikaner, andra fåglar i mängder (fågelskådarintresset är hos mej ännu inte väckt), pingviner och sjölejon. De sist nämnda är söta, men luktar verkligen inge vidare. Så om vi först tyckte att det var lite tråkigt att vi inte skulle få gå i land, så tror jag nog att de flesta var helt nöjda med att vi inte behövde traska runt varken bland sjölejonen eller bland fågelskiten som ger öarna dess karakteristiksa vita färg.
 

Kommentarer

Postat av: Pia S

Publicerad 2014-12-20 11:00:36

Det är så superroligt att få följa med din resa, ens så här virtuellt. Tack, Mona!

Postat av: Nina och Jyri och Mikko

Publicerad 2014-12-23 19:51:22

Hälsningar från Finland! Det har snöat mycket här och det ser mycket vackert och vitt ut. Mikko och Jyri var på löprunda och efteråt på julbastu. Vi alla önskar dig mycket god jul!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mitt namn är Mona och jag är äntligen på väg. Bloggen "Härs och tvärs" har uppkommit på allmänhetens begäran och kommer att till en början bygga på intryck, reflektioner, upplevelser, fakta och bilder från min resa i Chile, Ecuador, Peru, Bolivia, Argentina, Paraguay och Brasilien.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela